Artist in residence: Manouk Schrauwen

Gepost op: vr 28 jun 2024

De Rotterdamse danser en maker Manouk Schrauwen werkt deze weken in HUIS Conny Janssen Danst aan een onderzoeksproject ‘A Land and Us’, waarin zij met zes heel verschillende dansers een eigen wereld creëert. Deze wereld, waarin ontmoeting centraal staat, deelt zij graag met nieuwsgierig publiek tijdens een informele presentatie bijeenkomst in de studio.

Ben je benieuwd waar de studiotijd die de dansers en Manouk samen doorbrengen toe leidt?
Dat kun je dinsdag 9 juli om 19.00 uur zien in HUIS Conny Janssen Danst.
Bij interesse kun je je hier via mail aanmelden voor een zitplaats. (beperkte capaciteit, geef je naam, mailadres en telefoonnummer uiterlijk 7 juli 2024 door)

We stelden Manouk enkele vragen over deze bijzondere residentie:

Met welk plan of met welke vraag ben je begonnen aan deze residency in HUIS Conny Janssen Danst?
Manouk: “In deze residentie staat de ontmoeting tussen verschillende soorten dansers centraal. Wat kunnen dansers met en zonder beperking van elkaar leren en welke gedeelde taal kunnen ze in een korte tijd ontwikkelen? Ook onderzoeken we hoe we een gezamenlijke ruimte kunnen creëren waarin creativiteit, openheid en het zoeken naar mogelijkheden centraal staan. Mijn doel is de dansers te begeleiden naar een staat waarin hun zintuigen zo open mogelijk zijn. Contact met elkaar is cruciaal, evenals contact met het eigen lichaam en de gedeelde bewegingstaal.”

Foto: Pien Düthmann

Met welke dansers werk je en hoe is het om met hen samen te werken?
Manouk:
“Dansers Pedro Ricardo Henry, Carmine Vigliotti en Sophie Tukker werken vanuit Conny Janssen Danst mee aan dit project. Zelf breng ik Menno, Enya, Jordy en Sunai mee. Het is prachtig om te zien hoe snel de groep samenkomt. Er is zoveel openheid en respect voor elkaar en het proces. Menno en Pedro werkten de eerste dag samen. Sophie merkte op dat ze in stilte met het lichaam samen aan het onderzoeken waren. Binnen 10 minuten ontstond er een duet tussen de twee, zonder dat er een woord gewisseld was.”

We moeten in beweging blijven; alleen dan kunnen ontmoeting en verandering plaatsvinden. Manouk Schrauwen

Hoe is het om in de studio’s in HUIS Conny Janssen Danst te werken?
Manouk:
“Er is ruimte, nieuwsgierigheid en openheid. In het bruisende Katendrecht, in een huis vol mensen met passie voor wat zij doen, is het een ideale plek voor creatie. Het is een uitdaging om in zo’n korte tijd iets met een publiek te delen, maar door het vertrouwen en de openheid die HUIS Conny Janssen Danst biedt, wordt het een mooie uitdaging en een waardevolle reis.”

Foto: Pien Düthmann
Foto: Pien Düthmann

Op 9 juli presenteren jullie de resultaten van dit onderzoek. Wat verwacht of hoop je dan te kunnen presenteren?
Manouk: “De werktitel van deze residentie is “A Land and Us”, waarin we een door ons gecreëerde wereld delen. In een tijd van polarisatie brengen we samen met het publiek een ode aan speelsheid, nieuwsgierigheid en liefde, wat ons tot beweging drijft. We moeten in beweging blijven; alleen dan kunnen ontmoeting en verandering plaatsvinden.
In deze utopie staan contact en verbinding centraal. De dansers bepalen de regels en tonen een inspirerend voorbeeld van hoe onze maatschappij kan zijn. Ze reflecteren op de realiteit waarin velen leven met weinig fysiek contact. De essentie van de ontmoeting delen we in een korte creatie met het publiek.”

Studiopresentatie A Land and Us
Dinsdag 9 juli, HUIS Conny Janssen Danst

Aanvang: 19.00 uur
Deuren open: 18.45 uur
Aanmelden: Uiterlijk 7 juli via mail >>
(Beperkte capaciteit, geef je naam, mailadres en telefoonnummer door)

V.l.n.r.: Jordy, Pedro, Sunai, Enya, Sophie, Manouk, Menno & Carmine | Foto © Pien Düthmann

Meer nieuws

Choreografiecursus HOME in Rotterdam

Dansers Kenji & Tommy te gast in Tussen Kunst & Kids

SKVR in voorprogramma ZIEL