Bas van der Kruk (Dansateliers)

Bas van der Kruk

Choreograaf DANSLOKAAL

Nationaliteit

Nederlands

Dansateliers één van de creative partners in DANSLOKAAL, selecteerde choreograaf Bas van der Kruk voor de twaalfde editie van het talenontwikkelingsproject. In 2024 zal hij nieuw werk ontwikkelen samen met de dansers van Conny Janssen Danst. 

Op de basisschool playbackte Bas Madonna, met een opgeknoopt wit t-shirt en met een geleende blonde pruik. Daarom volgde Bas de Havo voor Muziek en Dans aan Codarts in Rotterdam, studeerde in 2014 af als uitvoerend danser aan Rambert School of Ballet and Contemporary Dance in Londen en behaalde een master in Toegepaste Ethiek (2016) aan de Universiteit Utrecht en in Choreografie (2023) aan Fontys Academy of the Arts/Codarts. Nu geeft Bas les in Dans en Filosofie op Fontys en is actief als maker en performer.

Bas zet beweging in om mensen bij elkaar te brengen en om visuele beelden te doen leven. Om samen met iedereen die aanwezig is betekenis te geven aan het moment dat we met elkaar delen. Om iets met elkaar mee te maken en te bevragen. Om nieuwsgierig te blijven. Hier komen filosofie en dans voor Bas samen. Sommige onderwerpen, zoals het claimen van ruimte, maakbaarheid, ijdelheid, zichtbaarheid, begrip en onbegrip blijven een bron van inspiratie. Hoe zorgen we ervoor dat we open blijven staan voor dat wat anders is? Voor verandering? Voor elkaar? En dat het liefst met een beetje glitter, plezier en zelfspot.

Bas maakte o.a. de interactieve voorstellingen Wat Nu?! en _i_C_O_N_i_C. In Wat Nu?! neemt Bas het publiek mee in een gezamenlijk maakproces, waarbij vrijheid, fuchsia en met elkaar in gesprek gaan de boventoon voeren. _i_C_O_N_i_C is het eindresultaat van een onderzoek naar de rol van de performende facilitator die aan de haal gaat met het publiek en het thema ijdelheid.
Voor Wereld Aids-Dag maakte Bas het videowerk Als je het vertelt. De video geeft een stem aan jongeren die leven met hiv.

Bas is een maker die op speelse wijze verschillende perspectieven op grote thema's aanboort. Vanuit een herkenbare esthetiek zet Bas het publiek steeds op het verkeerde been. Ernst wordt afgewisseld met schoonheid en het alledaagse, en altijd met een flinke dosis humor. Lisa Reinheimer (Artistiek directeur Dansateliers)
©Rosa Quist